Mit is akarsz valójában?

?Az élet az, ami akkor történik veled, amikor te épp valami egészen mással vagy elfoglalva.? – John Lennon –

Mit szeretnék? Ez meglehetősen buta kérdés, mert természetesen tudod, hogy mit szeretnél. Vagy mégsem? Hány olyan embert ismersz, aki a vágyaival összhangban hozza meg döntéseit, tesz értük és aztán elégedett az eredménnyel? Hogy van az, hogy egyesek pontosan azt érik el, amit szeretnének, mások viszont meg sem közelítik azt? Próbáld feltenni ezt az egyszerű kérdést az embereknek és látni fogod, hogy kétségbeejtően sokan nagyon régóta nem gondolkoztak el ezen.

Ijesztő lehet pontosan meghatározni, mit is akar valójában ? lehet, hogy megkapod, de az is lehet, hogy erőfeszítéseket kell tenned, kockázatot kell vállalnod és mégsem kapod meg ? vagy megkapod, és ettől majd bizonyos változások következnek be az életedben. A lehető legkönnyebb annak maradnod, aki jelenleg vagy, és egy picit sem változni. Rövid távon ez bizony könnyű, hosszú távon azonban rendkívül nehéz, hiszen frusztráltnak érezheted magad, mert nem érted el, amire képes lehettél volna.

Úgy érezheted, elszalasztottad a lehetőségeket, mert nem ismerted fel őket. A ?Mit is akarjak én valójában??és a legkönnyebb figyelmen kívül hagyni. De attól még nem tűnik el. Ez egyike azoknak a kikerülhetetlen kérdéseknek ? mint amilyen a ?Van-e élet a halál után?? is ? amelyek hűséges kutyusként követnek, akárhová is mész. Ez a kérdés is minden egyes pillanatban veled van. Ha nem ismered be, hogy nem tudod erre a kérdésre a választ, boldogtalan leszel és összezavarodsz. Igent mondasz olyan dolgokra, amelyeket valójában nem is akarsz, és nemet mondasz azokra a dolgokra, amiket valójában szeretnél, egyszerűen azért, mert nem ismered fel, hogy életed minden napján figyelned kell erre a nagyon fontos kérdésre.4931

Tedd fel magadnak most a kérdést: Mit szeretnék?

Adj magadnak egy kis szünetet, fordulj teljes figyelemmel e felé a kérdés felé. Vegyél egy mélylevegőt, koncentrálj magadra és figyelj, hogy mi jut eszedbe. Ha válaszok érkeznek, jegyezd le őket, majd várj, hátha felbukkan még valami. Képzeld el magad különböző helyzetekben, például munka közben, amikor a szerelmeddel vagy, vagy a szabadságodat töltöd. Minden egyes szituációban tedd fel újra meg újra a kérdést. Hagyd feljönni a válaszokat a mélyből, és jegyezd le őket még akkor is, ha úgy érzed, semmi értelmük.

Na, milyen? Hogy tetszik? Milyen érzés olyan embernek lenni, aki tisztában van a vágyaival és a szükségleteivel, és képes dolgozni értük?

A helyes kérdések módszere egyfajta keretet ad az egyébként megsemmisítő szituációk megfelelő kezelésére. Az emberi elme egyszerűen képtelen megküzdeni azzal a komplexitással, amellyel nap mint nap szembesül ? egészen addig, míg részekre nem bontja azt. Feltenni a megfelelő kérdést minden probléma megoldási, vagy kreatív folyamatban az egyik legnehezebb feladat. Azt mondják, egyszer valaki megkérdezte Einsteint, mit tenne, ha egy órája lenne arra, hogy megmentse a világot a nukleáris pusztulástól. Einstein így válaszolt: az óra első 55 percét a probléma elemzésével és megértésével tölteném, majd az utolsó 5 percben fogalmaznám meg az ötleteimet. Nos, talán nem sikerült neki idejében megmenteni a világot, de azért elég sok újító elképzelése volt.

Einstein azt is mondta, hogy egyetlen problémát sem lehet ugyanazzal a gondolkodásmóddal megoldani, amelyet akkor használunk, amikor előállítottuk a problémát. Így hangzottak szavai: ?A problémák nem oldhatók meg úgy, ha ugyanabban a keretben gondolkozunk, amelyből a problémák születtek.? Egy fokkal hátrébb kell lépned ahhoz, hogy átlásd a helyzetet, és ennek legjobb módja, ha kérdéseket teszel fel. A megfelelő kérdés megfogalmazása segít a probléma pontos megnevezésében és módszeres elemzésben. Félresöpörheted a tévés elképzeléseket, amelyek akadályoznak. Új irányokba indulhatnak el a gondolataid, és ez segít letérni a vakvágányról.

A kérdések segítenek eldönteni, valóban a megfelelő problémára koncentrálsz-e.

Forrás: