Halálos nevetés?

Legyünk óvatosak, mennyire nevetünk az idei nyár legjobb kabaréin. Akár bele is halhatunk a Showder Klub vagy a Hőhullám legjobb epizódjaiba.

Jim Dailakis New York-i humorista arról mesélt, hogy amikor egyik barátjával megnézték az Elveszett frigyláda fosztogatóit, az egyik jelenetről eszébe jutott valami, és kontrollálatlan nevetésbe kezdett. Hirtelen alig kapott levegőt, és valami másra kellett gondolnia, nehogy elájuljon. A humorista nem először tapasztalta ezt az érzést. Az évek során több alkalommal is előfordult vele, hogy annyira nevetnie kellett, hogy levegőért kapkodott, és elájult.

Dr. Martin Samuels, a Harvard Orvosi Egyetem neurológus professzora szerint a nevetés közben tapasztalt eszméletvesztést a túllégzés okozhatja, és nem túlságosan veszélyes. A szakértő szerint az állapot többnyire jóindulatú, és nem valószínű, hogy halálhoz vezet.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a halál időnként nem mosolyoghat. A Kr.e. 3. században Khrüszipposz görög filozófus állítólag halálra nevette magát, miután látta, hogy szamara berúgott a bortól. A közelmúltban pedig egy dán audiológus halt bele a nevetésbe 1989-ben, miközben A hal neve: Wanda című filmet nézte.

boldog3

A professzor szerint a hirtelen halál szempontjából a jó hír is lehet ugyanolyan kockázatos, mint a rossz hír. Előfordult már, hogy valaki meghalt, miután tökéletes találatot ért el golfban vagy bowlingban, sőt az is okozott már halált, hogy valaki meghallotta a két szót: nem bűnös. A szexuális együttlét alatt bekövetkező halál sem ritka. Az extázis, a boldogság és a jó hírek akár kockázatosak is lehetnek.

Ez tulajdonképpen a jól ismert harcolj vagy menekülj reakcióval magyarázható. A rendkívüli izgalmi állapot hatására adrenalin szabadul fel, ami toxikus lehet bizonyos szervekre, többek között a szívünkre. A szélsőséges érzelmi állapotok tehát károsak lehetnek a szívre, ritkán akár halálhoz vezető szívritmuszavar is kialakulhat.

Forrás: