Télies fűszerek: fahéj, gyömbér

A trópusi területeken termő fahéj, szegfűszeg és gyömbér számos kedvelt étel és ital nélkülözhetetlen fűszere, melyek segíthetnek „átmelegíteni” bennünket az egyre hűvösebbé váló téli napokon.

A fahéj

A jellegzetes ízű, illatos fahéj a babérfélék családjába tartozó, Ceylonban és Dél-Indiában őshonos örökzöld növény szárított kérge, amely egyike a legrégebben használt fűszereknek. Az ókori Egyiptomban nemcsak ízesítőként, de gyógyszerként, balzsamokba keverve, valamint füstölőként is alkalmazták. Akkoriban ára az aranyéval vetekedett.

Rudakban, darabokban és őrölve egyaránt kapható. Hazánkban elsősorban gyümölcslevek, kompótok, gyümölcssaláták, sütemények, torták, fagylaltok ízesítésére használják, de lehet többek között hal, csirke és rizses ételek fűszere is.

Emésztési zavarok és puffadás elleni teakeverékek gyakori összetevője. Fokozza ugyanis az emésztőmirigyek működését, a gyomornedv elválasztását, hatékonyabbá teszi a tápanyagok felszívódását, s emellett fertőzést gátló hatása is ismert.

A ceyloni fahéjat könnyű összetéveszteni a kasszia fahéjjal. Utóbbiban azonban lényegesen nagyobb egy természetes aromaanyag, a kumarin mennyisége, amelyből ha túl sok kerül a szervezetbe, sárgaság kialakulását, májkárosodást is okozhat. Élelmiszerek fogyasztása révén ennek kicsi a valószínűsége, mivel az előírások alapján csak határértéket meg nem haladó kumarin tartalmú fahéjas termékek kerülhetnek forgalomba. Inkább étrend-kiegészítők (pl. fahéjtabletta) alkalmazása esetén állhat fenn a túladagolás veszélye.

Fahéjjal való ízesítésnél mindenképpen jobb kerülni a nagyobb mennyiségeket. Különösen kisgyermekek és várandósok esetén figyeljünk a mérsékelt bevitelre! Földünk legaromásabb növényeinek, és legkeresettebb fűszereinek egyike a szegfűszeg. Az Indonéziából (Maluku-, más néven Fűszer-szigetekről) származó, örökzöld mirtuszféle, a szegfűszegfa ki nem nyílt, illatos virágbimbója, mely szárítva vörösesbarnává válik.

Többnyire egészben használják, de őrleménye is számos finomság ízesítője. Ajánlható különféle desszertek, befőttek, parfék, krémek, pudingok elkészítéséhez, és felhasználható levesekhez mártásokhoz, húsételekhez, savanyúságokhoz is.

kapor1 Olvass még többet a fűszerekről!

A gyömbér

A gyömbér valószínűleg Dél-Ázsiából származik. Évezredek óta ismert növény Kínában és Indiában. Gyöktörzse gyógyitalok, és megannyi étel összetevője. Az ókori görögök a nagy lakomák végén gyomorrontás megelőzésére ették kenyérrel, illetve a későbbiek során a kenyér tésztájába dolgozva gyömbérkenyérként fogyasztották. Tudjuk, hogy Mátyás király konyhájának is gyakran használt ételízesítője volt.

A frissítő, enyhén csípős ízű gyökér meghámozva és szeletelve vagy lereszelve, illetve őrölve is fogyasztható. Európában elsősorban sütemények (pl. gyümölcskenyér, muffin, mézeskalács) likőrök, és más italok alkotójaként ismert, de az indiai, kínai konyhában nehezebb ételekhez, húsokhoz, halakhoz is használják.

Utazásnál, a rosszullétek megelőzésében jó szolgálatot tehet egy kevéske gyömbér. Fél órával indulás előtt fogyasztva segíthet megakadályozni, illetve enyhíteni a tengeri-, vagy légibetegséget, az ezzel járó szédülést, émelygést, hányingert.

A gyömbér fokozza a vérkeringést, étvágyjavító, elősegíti az emésztést, nyugtató hatású a gyomorra és bélrendszerre, valamint jó véralvadásgátló.

Kellemes aromájuk révén a fűszerek élvezhetőbbé varázsolják ételeinket, mindemellett gyógyhatásuk is jelentős lehet. Használjuk őket változatosan, de mindig csak mértékkel!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.