Rólad hány bőrt lehet lehúzni?

A bőr szervezetünk legtömegesebb része. Az átlagos termetű embert megközelítőleg 1,7m? bőr borítja, tömege sovány emberen is legalább 2 kg, de a bőralja zsírtartalmával együtt átlagosan 12 kg.

A bőr szervezetünk első védelmi vonala: érzékszervként funkcionáló, több rétegű takaróként véd bennünket a külvilág ártalmaitól. Testünk mikroorganizmusok elleni saját védekezése is közvetlenül a bőr felületén kezdődik. Élettani szerepe sokrétű, közreműködik a légzésben (bőrlégzés) és a kiválasztásban is. Tápanyagokat és nedvességet zár magába. Kiválasztja a salakanyagokat, érzékeli a hideget, meleget, fájdalmat és érintést. Az emberi bőr felépítése gyakorlatilag megegyezik az emlősállatokéval. Három rétegből áll – ezek a hám (epidermisz), az irha (dermisz) és a bőralja.

A legelső  védelmi vonal: a hámréteg

A bőr vékony, ellenálló, legkülső rétege az epidermisz. Legfelső rétege vízhatlan, és amennyiben nincs rajta sérülés, megóvja a szervezetet a baktériumok, vírusok és más testidegen anyagok behatolásától. Az epidermisz nem utolsó sorban a sérüléstől szemben is védi a szerveket, izmokat, idegeket és ereket. A hámréteg felszínét borító elszarusodó laphám igen ellenálló, rostos szerkezetű fehérjéből áll. Ez a keratin, amely a haj és a köröm felépítésében is részt vesz.

Ahogyan az élettelen sejtekből álló felszíni réteg folyamatosan kopik, az alsóbb rétegekből újabb sejtek foglalják el a helyüket. A hám külső, keratin rétege vastagabb mindazokon a testfelületeken, ahol nagyobb védelemre van szükség, mint például a tenyér és a talp felszínén.

3467

Az epidermisz legmélyebb rétegében helyezkednek el a pigment sejtek, amelyek a melanint, a bőr színanyagát termelik. A melaninpigment nyeli el a napfény ultraibolya sugarait, és határozza meg a bőrszínt is.

Az epidermiszben Langerhans-sejtek is találhatók, melyek a szervezet immunrendszerének részei. A Langerhans-sejtek segítenek felismerni a testidegen anyagokat, és szerepet játszanak a bőr allergiás folyamatainak kialakulásában is.

A dermisz

Bőrünk következő rétege az irha, amely nem más, mint vastag és rugalmas rostok alkotta vastag szövedék. (Ez a réteg sérül meg másodfokú égés esetén.) Többnyire kollagén és fibrillin fehérjék alkotják, amelyek a bőr rugalmasságát és szilárdságát biztosítják. A dermiszben találhatók a különböző idegvégződések, mirigyek, erek, valamint szőrtüszők.

Ezek az idegvégződések fájdalmat, tapintást, nyomást és hőt érzékelnek. A bőr egyes területein több idegvégződés helyezkedik el, mint más testrészeken. Például az ujjbegyek és a lábujjak felszínén számos idegvégződés található, így ezek a területek rendkívül érzékenyek az érintésre.

A verejtékmirigyek hő hatására verejtéket termelnek, ami a bőrfelszínről elpárologva hűti a szervezetet. A hónalj és a gát tájékán különleges verejtékmirigyek helyezkednek el, melyek nyúlós, zsíros váladékot választanak ki, amely az itt élő baktériumok bontása következtében jellegzetes szagot áraszt. A dermiszben található faggyúmirigyek faggyút termelnek, mely a bőrt nedvesen és puhán tartja, valamint védőgátat képez az idegen anyagokkal szemben. Egy bélyegre mintegy 600.000 férne el belőlük.

A dermisz erei táplálják továbbá a bőrt, és részt vesznek a test hőszabályozásában. Meleg hatására az erek kitágulnak, így nagyobb mennyiségű vér áramolhat a bőrfelszín közelébe, ahol a hő leadása történik. Kevesen tudják, hogy a bőrnek sokkal több receptora van a hideg, mint a meleg érzékelésére. Ettől függően vastagsága változó: a test nagy részén 2 mm, a szemhéjon 0,5 mm, a talpon akár 6 mm is lehet.

3468

Bőrünk harmadik rétege: a bőralja

A dermisz rétege alatt elhelyezkedő bőralja, a hő-, illetve hideghatásoktól védi szervezetünket, párnázó funkciót lát el és energiaraktárként is szolgál. A zsírt élő sejtek, a zsírsejtek tárolják, melyeket rostos kötőszövet vesz körül. A zsírréteg vastagsága testrésztől függően más és más lehet: a szemhéj néhány milliméteres zsírrétegétől a has és fenék több centiméteres zsírpárnájáig terjedhet.

Az emberi bőr tehát nem csupán egy tetszetős ruha testünkön, hanem egy igen bonyolult és összetett védelmi vonal. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy kiemelt figyelemmel tisztítsuk és ápoljuk ?bőrruhánkat?. Ha pedig bőrünk harmadik rétege az ünnepek után egy kissé több zsírt raktározott el, ne aggódjunk túlzottan: a bőralja zsírpárnája adja meg ugyanis a női test megfelelő gömbölydedségét.

Forrás: