Potenciális áldozatok

Uraim! Ne gondoljuk, hogy amíg a nők a hüvelygombáról beszélgetnek, mi addig mehetünk focimeccset nézni. Helyette beszéljünk inkább egy igen kényes témáról, a merevedési zavarokról.

Merevedési probléma vagy impotencia?

Egy felmérés szerint a magyar férfiak közel fele szenved különböző szexuális problémáktól. Ezek közül a leggyakoribb a merevedési zavar, az erektilis diszfunkció. Az igen elterjedt problémával kapcsolatban sok a félreértés, ugyanis a közvélekedés a hasonló zavarokat az öregedés természetes velejárójának tekinti, vagy pszichés tényezőkre vezeti vissza, a kapcsolat megromlását, a nemi vágy elmúlását sejti a potenciazavarok mögött.

Hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, megkérdeztük Dr. Mohamed Azmi urológus, andrológus szakorvost. – Amikor a férfiaknak aktus előtt nem teljes az erekciója, merevedési zavarokról beszélünk, ami viszont nem feltétlenül áll összefüggésben az öregedéssel – mondja. – Míg a merevedési problémák esetén csak időnként fordulnak elő működési zavarok, addig az impotenciában szenvedőknél soha nem fordul elő merevedés.

Ugyanakkor igaz, hogy a nem megfelelő mértékű, esetleg túl rövid ideig tartó erekció előfordulási valószínűsége az életkor növekedésével egyenes arányban növekszik. A merevedési zavar mégis a legtöbb esetben valamilyen betegség következménye, szervi eredetű probléma. Egy ereje teljében lévő férfi akár hetven éves kora felett is aktív nemi életet élhet. A baj viszont ott kezdődik, hogy hazánkban már a középkorúak nagy része sem mondható egészségesnek. Többségük valamilyen betegségben, leggyakrabban szív- és érrendszeri elváltozásban szenved.

parkapcsolat18

Milyen tényezők játszhatnak szerepet a merevedési zavarok kialakulásában?

Lelki okok, stresszes életmód, dohányzás, alkohol- és kábítószerfogyasztás, elhízás, cukorbetegség, antidepresszáns készítmények szedése, bizonyos urológiai betegségek, mint a prostatitis vagy prostata eltávolítás, vérnyomáscsökkentő tabletták szedése, olyan betegségek, amelyek érszűkülettel járnak, mind okozhatnak potenciazavarokat – magyarázza Dr. Azmi. Kívülállóként is könnyű megérteni, hogy mivel az erekció idején a hímvessző barlangos testeinek üregei vérrel telítődnek, a megfelelő működés függ az érrendszer állapotától.

Az erektilis diszfunkció által érintett férfiak felénél szív- és érrendszeri betegség áll a tünet hátterében. A merevedési zavar így a kardiovaszkuláris betegségek korai jele is lehet. Az erekció kialakulásában ugyanis fontos szerepe van az erek belsejét bélelő hártyaszerű képződménynek, az endothelnek. Az érrendszeri betegségek pedig sok esetben az érfal rendellenes működésével kezdődnek. Sokszor hamarabb jelentkezik a merevedési zavar, mint maga az érrendszeri megbetegedés.

Kezelési eljárások

Urak, ne keseredjünk el, nem kell lemondanunk a szexuális együttlét okozta örömökről. Mindenre van megoldás. Ma már többféle kezelési eljárás közül válogathatunk, legyen az gyógyszeres kezelés, injekció kúra, vagy műtéti beavatkozás – mondja a szakorvos.

A kizárólag orvosi rendelvényre kapható gyógyszerek hatóanyaga fokozza a hímvesszőben az értágulatot és javítja a keringést, elősegítve ezzel a merevedést. Ez a módszer spontán merevedéshez hasonló élményekhez jutattja a merevedési zavarokkal küzdő férfiakat. A gyógyszeres megoldás azonban nem mindenkinek felel meg.

penisz2Helyi kezelés során az injekciót közvetlenül a hímvessző barlangos testébe kell fecskendezni. A készítmény hatóanyaga a vérellátás fokozásával idézi elő a merevedést. A módszer hátránya ugyanakkor, hogy használata kellemetlen, hegesedést, esetenként tartós merevséget okoz. Megoldás lehet még a húgycsőbe helyezendő tabletta, ami azonban sok férfinál fájdalmat okoz, és nem alkalmazható abban az esetben, ha a partner várandós vagy teherbe szeretni esni.

Péniszprotézis

Dr. Mohamed Azmi elsők között végzett speciális péniszprotézis-beültetést Magyarországon. – A műtéti beavatkozás akkor ajánlott, amikor a gyógyszeres és injekciós kezelés nem hatásos, ill. amikor az injekciós kezelést egy életen át kell alkalmazni -magyarázza az urológus, andrológus szakorvos. Az eljárás lényege, hogy a hímvessző barlangos testeibe műtéti úton protézist helyeznek. A protézis lehet félmerev vagy rugalmas szilikonrúd, de léteznek már hajlítható, vagy folyadékkal feltöltött implantátumok is. Bár sok férfi partnerével együtt elégedetten számol be a péniszprotézisről, a beavatkozás igen költséges, és esetenként fájdalmas lehet.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Sok férfi tapasztal alkalmankénti, vagy átmeneti merevedési nehézséget, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az erektilis diszfunkció krónikus állapottá válik. Csak abban az esetben beszélhetünk ténylegesen merevedési zavarról, ha a probléma rendszeresen ismétlődik. A szakorvos azt javasolja, hogy 4-5 kudarc után már jelentkezzünk a panaszokkal.

Mit tehetünk?

– Sok esetben semmit nem tehetünk, főként ha szervi megbetegedés áll a merevedési zavar hátterében. Mégis próbáljuk kerülni a stresszt, ne fogyasszunk sok alkoholt, kerüljük a dohányzást, relaxáljunk, sportoljunk, kiránduljunk – javasolja az urológus.

Uraim, álljon hát a zászló! A rendszeres nemi élet ugyanis nemcsak az életminőségünket javítja, hanem jótékony hatással bír a szív- és érrendszerre is.

Forrás: