Fizetni kell a Vöröskeresztnek a segítségnyújtásáért

Februártól térítési díjat kér a házi segítségnyújtásért Zala megyében a szolgálatot működtető Magyar Vöröskereszt helyi szervezete.

A gondozottaknak április elsejéig óránként nyolcvan forintot, azt követően pedig száznegyven forintot kell fizetniük a jelenleg még térítésmentes szolgáltatásért. Baracskai Józsefné megyei igazgató, a döntést azzal indokolta, hogy az állami normatívák csökkenése miatt a folyamatosan növekvő feladatokat már nem tudják ingyenesen ellátni.

A gyógyszerkiváltásért, a bevásárlásért, az ügyintézésért továbbra sem kell fizetni, de a “házon belüli” szolgáltatásokért – például takarítás, mosogatás, tálalás, fürdetés, felolvasás – a gondozottaktól térítési díjat kérnek. A Magyar Vöröskereszt megyei szervezete három kistérségben – Nagykanizsán, Zalakaroson és Zalaszentgróton – csaknem ötszáz idős ember gondozását látja el.15840A házi segítségnyújtás kiegészül jelzőrendszeres szolgáltatással: a csuklóra csatolható “pánikgombos készüléket” a hatvanöt év felettiek, a fogyatékossággal élők és a pszichiátriai betegek vehetik igénybe. A pályázaton elnyert nyolcszáz készülékből eddig ötszázötvenet szereltek fel a három kistérségben. Egy készülékre éves szinten harmincötezer ezer forint projektfinanszírozás jut, de ebből az igazgató szerint nem lehet fenntartani a szolgálatot és működtetni a diszpécserközpontot.

A gondozottak a jogszabályok alapján a nyugdíjuk két százalékát fizetik ki a napi huszonnégy órás szolgáltatásért, ez tavaly átlagosan 1.600 forintot jelentett egy ellátott számára. Baracskai Józsefné kiemelte: a megyében egyre több a magányos, idős, beteg ember, s számukra jobb megoldást jelent, ha megfelelő ellátás mellett az otthonukban maradhatnak és nem kell bentlakásos elhelyezést kérniük.

A jelzőrendszeres készülék biztonságot ad; a pánikgomb megnyomása után az ügyeletes harminc percen belül a helyszínen van. Életet menthet, ha az elesett, magatehetetlen emberhez időben érkezik a segítség. Baracskai Józsefné azt is elmondta: akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem éri el a havi hetvenezer forintot és aki mindkét szolgáltatást igénybe veszi, annak továbbra sem kell fizetnie a házi segítségnyújtásért.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.