Szerelem kell a szellemi egészséghez

A legújabb kutatások szerint a hosszan tartó szerelmi kapcsolatok pozitív hatással vannak a mentális egészségre.

A kutatási adatok szerint kevésbé a hajlamosak a depresszióra, az öngyilkosságra és a függőségi betegségekre azok a férfiak és nők, akik több mint öt éve párkapcsolatban élnek. Az Otago Egyetem tudósai összesen ezer új-zélandit vizsgáltak meg a kutatás során. harminc éves korukig a vizsgált egyedülálló önkéntesek tizenhat százalékánál jelentek meg depressziós tünetek.

Ugyanebben a korosztályban a két évnél kevesebb ideig párkapcsolatban élők esetében ez az arány huszonhárom százalék volt. Azoknál, akik öt évnél régebb óta voltak szerelmi kapcsolatban a felmérés idején, a depressziósok és alkoholisták aránya jóval alacsonyabb volt a másik két csoportban lévőkénél. A párkapcsolat és a mentális betegségek közti összefüggés akkor is megmaradt, amikor a tudósok más tényezőket (családi háttér, korábbi mentális betegségek) is figyelembe vettek.

“A kutatási adatok szerint a szerelmi kapcsolatok védő hatást fejtenek ki az agyra a mentális betegségek ellen. Ennek legvalószínűbb oka az érzelmi és pénzügyi stabilitás, ami egyre nagyobb, minél hosszabb a párkapcsolat” – nyilatkozta a kutatás vezetője, Sheree Gibb. “Érdekes módon a párkapcsolat jellege nem játszott szerepet a mentális betegségek elleni védelem mértékében. Nem szükséges tehát feltétlenül házastársi kapcsolat.”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.