Igaz szerelem egy másodperc alatt

Mindössze a másodperc ötödrésze alatt lehetséges fülig beleszeretni valakibe, állítják a tudósok, akik szerint igenis létezik szerelem első látásra.

Persze ennek a hirtelen érzésnek semmi köze Cupidóhoz és az ő nyilához, de nem is csupán ?szívügyről? van szó, vallják az amerikai kutatók. Minden az agyban található kémiai anyagokról szól, amik az értelemre és a kognitív funkciókra hatnak, és olyan mértékű eufóriát képesek előidézni, mint például a kokain.

Stephanie Ortigue professzor a Syracuse University munkatársa fel is teszi a kérdést: ?Vajon a szívünk vagy az agyunk lesz szerelmes? Én azt válaszolnám, hogy az agyunk, de a szívünknek is fontos szerepe van benne, mivel a szerelem folyamatában az agy és a szív között zajló folyamatok vesznek részt. Például egyes jelenségek, amit a szív megnyilvánulásainak vélünk, gyakran az agyunkból érkeznek.?13086Ortigue professzor csapata különféle vizsgálatok során az agy szerelemre adott válaszreakcióit elemezte és azt tapasztalták, hogy annak során olyan kémiai anyagok szabadultak fel, mint például a dopamin, oxitocin, adrenalin és vazopresszin, amelyek közül néhánytól egy szerelmes ember teljesen elveszti a fejét. Remélhetőleg egy kutatás hamarosan arról a titokról is lerántja a leplet, mit lehet kezdeni egy szakítás után összetört szívvel.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.