Nem használ a rák ellen a zöldség és a gyümölcs

Az eddig kutatások szerint a zöldségek, gyümölcsök rendszeres fogyasztása segít megelőzni a rák kialakulását. Angol kutatók most cáfolták ezt a feltételezést.

Aki azt gondolja, hogy napi öt adag zöldséggel és gyümölccsel letudja a rákmegelőzést, jobb, ha nem ennyire biztos a dolgában. Ezen ételek fogyasztása nem véd a daganatos betegségek ellen, mivel az alkoholfogyasztáshoz és elhízáshoz viszonyítva igen kicsi a hatásuk, állítja a British Journal of Cancer folyóirat egyik új tanulmánya.

Egy évtized alatt felhalmozott kutatási anyagot elemeztek a kutatók. A zöldség- és gyümölcsfogyasztás, valamint a rák kapcsolatáról, szóló tanulmányt nem igazán tekintik meggyőzőnek. A kutatók felfedezték, hogy mindössze az elhízás és az alkoholfogyasztás az, ami az étrendi faktorok közül hatással van a rák kialakulásának kockázatára.14401A legfőbb kiváltó ok pedig még mindig a dohányzás. Míg a dohányzás akár ötven százalékkal is növelheti a daganatos betegségek esélyét, a zöldség és gyümölcs még nagy mennyiségben is csak tíz százalékos csökkenést eredményez.

Tim Key professzor, az Oxford Egyetem epidemiológusa elmondta, hogy a zöldség-és gyümölcsfogyasztás élettani előnyei nem kérdésesek, de szinte semmi sem bizonyítja, hogy megvédenének a rák ellen. Az elhízás és a napi ajánlott mennyiségnél nagyobb mértékű alkoholfogyasztás viszont vitathatatlanul rákkeltő hatású.

?A zöldség és a gyümölcs fontos részét képezi az egészséges étrendnek, mivel sok bennük a tápanyag. Az adatok azonban nem bizonyítják, hogy aki többet fogyaszt belőlük, az elkerülheti a rákot. Az viszont világosan látszik, hogy a dohányosok után a túlsúlyos és nagyivó emberek veszélyben vannak.” – nyilatkozta Key.

Karácsonyi ajándékvadászat

144786Hoppá! Rátaláltál egy ajándékkosárra ebben a  cikkben. Gyűjts  össze további 4 darab  ugyanilyen ikont, majd küldd el nekünk a cikkek címeit a [email protected] e-mail címre december 20-ig. Ha a szerencse rád talál, értékes ajándékokat nyerhetsz!

A partnereink oldalain megtalált további 5 ikonnal növelheted az esélyeid a sorsoláson.

shopping.hu, napidoktor.hu, napiotthon.hu

Forrás: