A szívbetegség vérvizsgálattal is kimutatható

A sürgősségin alkalmazott egyik közönséges vérvizsgálattal az egészségesnek látszó páciensekben kimutatható a szívbetegség ? derül ki egy amerikai tanulmányból.

?Ez a teszt a halálozás eddigi legkiválóbb előrejelzője az általános népesség körében? ? nyilatkozta James de Lemos, a Texas Southwestern Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. ?Úgy látszik, minél magasabb a troponin T szintje, annál nagyobb a valószínűsége, hogy valakinek szívpanaszai lesznek, és annál rosszabbul alakul az állapota, a többi kockázati tényezőtől függetlenül.?

A fehérje egy kevésbé érzékeny tesztjét, a kardiális troponin T (cTnT) vizsgálatot jelenleg is alkalmazzák a sürgősségi osztályok orvosai, amikor azt akarják megállapítani, hogy a mellkasi fájdalmakról panaszkodó beteg ténylegesen szívrohamban szenved-e.

Az új, érzékenyebb változat a fehérjét a 3500 minta körülbelül huszonöt százalékában kimutatta. A Journal of the American Medical Association folyóiratban közzétett tanulmányból kiderült, hogy a teszt kimutatja a véráramban lévő cTnT szintet majdnem minden krónikus szívelégtelenségben és krónikus szívkoszorúér betegségben szenvedő betegben. A troponin T kimutatható szintjével rendelkező személyek esetében közel hétszer nagyobb volt a hat éven belüli, szívbetegség eredetű halálozás kockázata.14773A kutatás 2000. és 2007. között több mint háromezerötszáz embert vizsgált. Az alanyok vérmintákat adtak, és MR illetve CT vizsgálatoknak vetették alá magukat, amelyekkel szívüket és más szerveiket ellenőrizték.

?A tanulmány célja az volt, hogy az egész Egyesült Államokban képviselje a városi közösségeket, ahol magas az elhízás, a kezeletlen magas vérnyomás és a cukorbetegség előfordulása? ? nyilatkozta de Lemos. A cTnT legmagasabb szintjét az idősebb felnőttekben, a férfiakban, az afro-amerikaiakban és a szívizom rendellenes megvastagodásában illetve gyengülésében szenvedő betegekben tapasztalták.

De Lemos azt reméli, hogy a tesztet hamarosan fel lehet használni a szívelégtelenség és szívbetegség okozta halálozások és fogyatékosságok megelőzésére.

Forrás: