Fogérzékenység csillapítása

A fogérzékenység gyakori probléma, mely Magyarországon minden harmadik embert érint, de sokan mégsem tesznek ellene kellő mértékben.

A fogérzékenységben szenvedők úgy igyekeznek elkerülni a fájdalmat, hogy inkább változtatnak azon, ahogyan fogyasztanak bizonyos ételeket és italokat, vagy általánosságban kerülik a fájdalmat kiváltó termékeket.

Palotai Zoltán, a GSK marketing igazgatója elmondta: ?A fogérzékenység már a tinédzser-évek végén jelentkezhet, és ha nem kezelik, annak bizonyos ételek és italok élvezete látja kárát. Ez az oka annak, hogy az emberek különböző táplálkozásbeli viselkedési formákat vesznek fel az érzékenység okozta fájdalom elkerülésére, de a legegyszerűbb megoldás a problémára az, ha olyan fogkrémet használunk, melyet kifejezetten az érzékeny fogak védelmére fejlesztettek ki.9254Érzékeny fogak

A dentin, mely a fog nagy részét alkotja, porózus, és milliónyi apró csatorna fut át rajta egészen a fog közepén elhelyezkedő idegig. A fog felső részét egy réteg kemény fogzománc fedi, mely védi az alatta található dentint, de ha az utóbbi elkopik, a fog érzékennyé és védtelenné válik. Ez számos tényező miatt bekövetkezhet, például a fogmosás okozta dörzsöléstől, saveróziótól , vagy a fogcsikorgatástól, mely hatására szintén vékonyodhat a zománcréteg.

Ez esetben a forró és hideg ételek és italok kiváltotta hőmérséklet változása miatt az apró pórusokban található folyadék kitágul és összehúzódik. Ez a folyamat irritálhatja az ideget, és vonhatja maga után a fogérzékenységgel járó fájdalmat. Ez az érzés az apró nyilallástól  egészen a hasogató fájdalomig terjedhet.

Forrás: