H1N1: a korábbiaknál sokkal veszélyesebb lehet a vírus

A korábbiaknál sokkal veszélyesebb az új influenza vírusa, és elképesztő felelőtlenség azt mondani az embereknek, hogy ne oltassák be magukat – mondta a 180 percben Falus András immunológus.

A Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének igazgatója ostoba érvnek nevezte, hogy a mutálódás miatt nem érdemes most oltatni, ugyanis a vírusnak csak nagyon kicsi része változhat. Hangsúlyozta azt is, hogy a vakcinában lévő higany napok alatt eltávozik a szervezetből, súlyos mellékhatásai pedig nincsenek. A szakember szerint maszkokkal, vitaminokkal védekezni a vírus ellen annyit ér, mint borogatni a vakbélgyulladást.

A korábbiaknál sokkal veszélyesebb az új influenza vírusa Falus András immunológus szerint. A Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének igazgatója az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta, hogy a H1N1 vírusa olyan fehérjét hoz létre, amely a szervezet természetes védekezését gátolja, a tüdőszövetet pedig úgy támadja meg, hogy az elvékonyodik, és olyan folyamatok indulnak el, amelyek a tüdővérzés veszélyét növelik.

2042

A szakember a 180 percben elképesztő felelőtlenségnek nevezte azokat a mondatokat, amik időnként orvosok szájából is elhangzanak, hogy például mérgező higany van az oltóanyagban. Ez egy olyan szerves higany, ami minden oltóanyagban mindig jelen volt és napok alatt eltávozik a szervezetből, az pedig, hogy súlyos mellékhatásai vannak, egyszerűen nem igaz – magyarázta. Még egy szokásos, ostobának is minősíthető szöveg hangzik el, hogy úgyis mutálódik, tehát megváltozik a vírus, minek most beoltatni, amikor lesz a következő – hívta fel a figyelmet a szakember. A vírusnak csak nagyon kicsi része változhat, és szó sincs erről – hangsúlyozta.

Falus szerint, aki azt mondja, hogy maszkokkal, vitaminokkal vagy egyéb más szerekkel lehet védekezni a vírus ellen, körülbelül ugyanazt mondja, mintha vizes borogatással lehetne a vakbélgyulladás ellen védekezni. Különösen pedig azokat az embereket óriási felelőtlenség elijeszteni az oltástól, akik sok emberrel érintkeznek, iskolákban vagy kórházakban dolgoznak. Én nem riogatni szeretnék, adja az Isten, hogy ez ne legyen olyan nagy járvány, mint, ami lehet, de a védőoltások a himlőtől kezdve a gyerekbénuláson keresztül a kanyarótól a tetanuszig óriási változást hoztak az emberiség életében. Ezt most ignorálni vagy negálni az ostobaság egészen magas csúcspontját jelenti ? fogalmazott Falus.

Oltani, oltani, oltani…

A szakember korábban a távirati irodának kifejtette: a kórokozó nagyon gyorsan szaporodik, vagyis igen gyorsan terjed. A betegség veszélyes szövődményeit sorolva Falus András it is azt emelte ki, hogy a vírus nagyon nagy aktivitással támadja meg a tüdő sejtjeit, ami tüdővérzést okoz.”Nagyon intenzív a vérzés, percek alatt meghalhat valaki tüdővérzés következtében” – mutatott rá az immunológus.

2041

További veszély a hosszan tartó, lenyomhatatlan láz, amely a szívet és a vesét teszi tönkre. “Közeli és valós a veszély” – hangsúlyozta Falus András, emlékeztetve arra, hogy a Stockholmban a napokban tartott konferencia résztvevői is arra mutattak rá, hogy a betegség, a járvány sokkal veszélyesebbnek ígérkezik, mint amilyennek eredetileg gondolták a tudósok.

E veszélyek fényében “elképesztő felelőtlenség azt mondani az embereknek, hogy ne oltassák be magukat. Felelőtlenség azt mondani, hogy a szájmaszk és a vitaminok valamit is érnek. Valamit érnek, de ez körülbelül olyan, mintha a gyermekbénulás járványakor az ötvenes évek végén – hatvanas évek elején nem oltottak volna, hanem azt mondták volna a szakemberek, hogy elég a hagyományos módon ?egészségesen élni? és ezzel az immunrendszert erősíteni” – magyarázta Falus András. Hozzátette: különösen fontos az oltás a terhes nők és fiatalok esetében.

Előbbiek szervezete a magzat védelme miatt olyan immunválaszt ad, amely “nagyon nem kedvez” a vírus elleni védekezésnek. A fiataloknál a szervezet “túlreagálása” kockázatos. Az új influenza esetében rengeteg olyan gyulladáskeltő anyag, úgynevezett citokin keletkezik, amely magas lázat, vérkeringési problémákat válthat ki, károsítva a szívet, az agyat, a tüdőt, a májat.

“Ha egyszer beindul a járvány, lehet, hogy már nagyon késő lesz oltatni”

Ezzel szemben az oltás mellékhatásai igen enyhék – hangsúlyozta Falus. “Olyan mellékhatások fordulnak elő, mint a szezonális influenza elleni védőoltásnál tapasztaltak, csak még ritkábban jelentkeznek” – emelte ki a professzor, it is megjegyezve, hogy káros a vakcinában lévő higannyal riogatni a lakosságot, ugyanis minden oltóanyagban van higany. Ez azonban szerves kötésben lévő higany, amely gyorsan oldódik és ürül ki a szervezetből, vagyis semmiféle új veszély nincs. Falus András hozzáfűzte, hogy egyébként talán nem a háziorvosok dolga lett volna eldönteni a vakcináció kérdését, hanem egy szakmai testületé.

A Magyar Tudományos Akadémia Immunológiai Bizottsága, amely magyar immunológia legmagasabb szinten képviselt testülete, közzé is tette az álláspontját. “Nem lehet tudni, hogy mekkora lesz a járvány. Lehet nagyon nagy a vírusban jelenlévő az állati komponens miatt, de az is lehet, hogy nem lesz olyan jelentős. Ha egyszer beindul a járvány, lehet, hogy már nagyon késő lesz oltatni” – összegezte Falus András.

2040

Egyre több a beteg, egyre több intézményt zárnak be

Egyre több az influenzás beteg az országban: a múlt héten több mint másfélszer annyian, 34 ezren mentek orvoshoz, mint az előző héten. Az országos tiszti főorvos közölte, hogy 234 embert ápolnak kórházban influenzaszerű tünetekkel. Eddig a lakosság 15 százaléka, vagyis másfél millió ember oltatta be magát a H1N1 vírus ellen. Péntektől az eddigi helyszínek mellett minden kórházban lesz oltóközpont.

Közben újabb óvodákat zártak be átmenetileg a járvány miatt: nem fogadják a gyerekeket a Tolna megyei Kéty, a székesfehérvári ligetsori, valamint a fülei óvodában. A kórházak részleges vagy teljes látogatási tilalommal védekeznek az influenza ellen: országszerte már összesen 30 intézményt zártak be a látogatók előtt.

Forrás: