Mégiscsak egészséges a szolárium?

A tudomány fejlődésének köszönhetően a szolárium-technika mára képessé vált a megfelelő erejű és összetételű, kontrollált fény előállítására.

Élettani tények

A D-vitamin a korábbi hiedelemmel ellentétben nem klasszikus vitamin, hanem egy, UV-sugarak hatására a bőrben képződő hormon, ami kalciumot szállít a béltraktusból a véráram segítségével mindenhová, ahol arra szükség van. Enélkül az ételeinkben található kalcium csak 10-15 százalékban szívódna fel a szervezetünkben. Ellenben ha a szervezetünkben megfelelő a D-vitamin szint, akkor a kalcium felszívódása 30-40 százalék.

Bebizonyosodott továbbá, hogy normál körülmények között a D-vitamin nem túladagolható, ez kizárólag irdatlan mennyiségű szintetikus szer többszöri szedésénél következhet be.

Dr. Nagy Zsuzsa bőrgyógyász a fentiekhez hozzátette, a bőrgyógyászok között szinte általános a nézet, miszerint aki teheti, egyáltalán ne szoláriumozzon. Ezzel szemben ma már az emberek sokkal nagyobb biztonsággal használják a ?mesterséges napfényt?, másfelől a bőr és a szervezet egészségéhez szükséges fényt különösen a téli időszakban szinte sehonnan máshonnan nem lehet ?beszerezni?.6703Azt a korábbi vélekedést pedig, hogy a legrettegettebb bőrrák típus, a melanoma kialakulása és a fényterhelés között összefüggés lenne, a legújabb kutatások cáfolják (többek között Levell, NJ et al; Br J Dermarol, 2009, 161(3):630-634.). A tanulmányok mellett ezt támasztja alá az a tény is, hogy a déli országokban a bőrrák sokkal ritkábban fordul elő, mint az északi területek népességében.

Technológiai helyzet

Az utóbbi években az Európai Unió egészségügyi és más szerveinél széles körben elfogadottá vált a ?0,3-as szabvány? néven emlegetett, hivatalos szabályozássá is előlépett korlát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szoláriumban fekvő (álló, stb.) embert nem érheti 0,3 W/m2-nél erősebb sugárzás, ami nagyjából egy magyarországi, verőfényes júliusi nap terhelésének felel meg. Természetesen a gépekben a vendégek ? a Balaton partjával ellentétben ?, nem órákat, hanem perceket töltenek.6704A vita feloldása

A több mint 10 éve tartó vita a szolárium pártolói és ellenzői között még nem ért véget, de a fenti, vázlatosan összefoglalt információk hatására elülni látszik. Az utóbbi években, sőt hónapokban készült, neves, független kutatók és intézetek által közzétett több tucat tanulmány többsége a következő álláspontra jutott: a kontrollált és rendszeres UV sugárzás kiemelkedően hasznos az emberi egészség, életkedv megőrzése szempontjából. Hangsúlyosan kerülendő ugyanakkor a leégés bármilyen formája, a túlzott és gyors UV terhelés, valamint a sokkszerű, egyszeri, nagy UV dózisok

A vizsgálatok azt is határozottan kijelentik, hogy a normál napsütésnek megfelelő (0,2-0,3 W/m2) mértékű, rendszeres, néhány perces UV sugárzás semmilyen összefüggésbe nem hozható a bőrrák-megbetegedésekkel. A megfelelő felszereltségű és ésszerű szolárium használat tehát nem árt, éppen ellenkezőleg, pozitív hatással van egészségünkre.

Forrás: