Futó-kaland: Adjunk egy fülest az öregségnek! (x)

Nem szabad, hogy csak rábízzuk magunkat a természet és a sors folyamatára, hanem rendszeres erőfeszítéseket kell tennünk az egészségünkért.

Vajon mi lehet a közös a 21-30-59-es számokban és az egészségben? Hamarosan megtudhatjuk. Előtte azonban néhány fontos dolgot meg kell értenünk. Elsősorban azt, hogy milyen nagy szerepe is van a gerinc egészségének az életünk meghosszabbításában.

A gerincünk csigolyákból és porckorongokból áll. A porckorong egy zselészerű anyag, melynek folyadéktartalma a kor előrehaladtával csökken. Ezáltal a porckorongok nem kapnak elegendő tápanyagot, illetve a salakanyag sem tud megfelelően eltávozni, ez pedig még jobban rontja a porckorongok állapotát. Ennek pedig az a következménye, hogy még az alapvető szerepüket sem tudják rendesen betölteni, sőt még meg is repedhetnek. A legáltalánosabb probléma a porckorong kitüremkedése, vagyis a sérv, ami nyomja az idegszálakat, ezáltal fájdalmat okoz, valamint a hozzákapcsolódó belső szerv működését gátolja.10241A másik általános rendellenesség a gerincszűkület, ami a gerincvelőt védelmező üreg szűkületét jelenti. Ezt a gerinc ízületi gyulladása okozza. Ilyenkor csiklandós fájdalmat érezhetünk a lábakban, a karokban, a nyaknál, a kéznél, mert a gerincvelő, vagy az idegszálak összepréselődtek. Az ilyen embereknek nehéz hosszabb távú sétát megtenni, gyakrabban kell le-leülni, vagy esetleg a falnak támaszkodni.

Ez nem feltétlenül a kornak megfelelő állapot. Van mód arra, hogyan tudjuk mindezt megelőzni mindennapi erőfeszítéssel, illetve hogyan tudjuk csökkenteni a fájdalmakat természetes módon. Elsősorban helyre kell állítani a gerinc rendellenességeit, majd ha már nem fáj, akkor elkezdhetünk rendszeresen sétálni, mozogni, vagy akár futni is. Soha nem késő! Egy nap akár csatlakozhatunk is ahhoz az 59 éves hölgyhöz, aki ? egyenlőre ? egyedül indult a saját korosztályában a balatonalmádiban megrendezett 21 km-es félmaratoni futóversenyen. Az, hogy mennyire nem késő elkezdeni, igazolja, hogy ő is csak 44 évesen vette fel a csukát.10242Mi adott a veszprémi Koltai Éva számára lelki-testi erőt, hogy 30 fokos melegben eleget tegyen ennek a próbatételnek? Saját elmondása szerint:

?A Ceragem egy életformát jelent, mely igényessé tesz minket egészség és megjelenés terén egyaránt. Sokat teszek az egészségemért, ehhez hozzá tartozik a sport is. Emellett a készülék otthoni rendszeres és gyakori használata kellett ahhoz, hogy megfelelő testi és lelki erőt érezzek magamban arra, hogy benevezzek egy 21 km-es fél maratoni futóversenyre, próbára téve magamat. Boldogan edzettem és minden nap új lendületet adott a bizonyításhoz, hogy az embernek nem szabad ?leírnia? önmagát mert telik felette az idő. Még ezzel is versenyre kelhetünk!? Tehát egy 59 éves nő 30 fokban 21km-t fut. Nem semmi, ugye?

Egyedül persze mindig nehéz a kezdeti lépést megtenni. Éppen ezért keressünk olyan közösséget, ahol nap, mint nap biztatást kaphatunk, és ahol az egészségkultúrát igyekeznek megteremteni. Adjunk egy fülest az öregségnek!

további információ..

Forrás: