Félrevezethető malária

Áttörést hozhat a malária elleni küzdelemben amerikai kutatók felfedezése: olyan szagmolekulákat azonosítottak, amelyek félrevezetik a betegséget terjesztő szúnyogokat.

A molekulák a szúnyogok szén-dioxid érzékelését teszik tönkre, így azok nem veszik észre a levegőt kilélegző ember jelenlétét – közölték a kutatók a brit Nature tudományos magazin legfrissebb számában. Anandasankar Ray kutatásvezető, a riverside-i Kaliforniai Egyetem munkatársa úgy véli, hogy ezek a kémiai anyagok a rovarriasztók és rovarcsapdák alapvetően új generációjának kifejlesztéséhez vezethetnek.

A malária parazitája az egyik emberről a másikra az Anopheles szúnyogfajok nőstényének közvetítésével jut át a fertőzött vérrel. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente mintegy 240 millió maláriás eset van világszerte, 2009-ben 781 ezren haltak meg miatta, főként afrikai gyerekek.

szunyog9

A halálesetek 90 százaléka történik Afrikában, ennek 92 százaléka 5 év alatti gyereket érint. A malária úgy terjed, hogy miután a fertőzött ember vére a szúnyogba kerül, az egy másik embert megcsípve a nyálában adja át a betegség parazitáját.

A most azonosított illatmolekulák tönkreteszik a rovar szúró-szívó szájszervében lévő szén-dioxid receptorokat, így akadályozva meg, hogy "élelmére" rátaláljon. Megállapításaikat a kutatók egy kis méretű tanulmányban Kenyában tesztelték. Itt kis kunyhókból szén-dioxidot bocsátottak ki a szúnyogok odacsalogatására, majd az illatmolekulákkal tartották távol a rovarokat. A hatóanyagok biztonságosságát embereken még nem tesztelték.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.