Víz alatti csontfül

Egy új tanulmány szerint az emberek víz alatt sokkal magasabb frekvenciájú hangok érzékelésére is képesek, mint a szárazföldön.

Mégis mi lehet erre a különös jelenségre a magyarázat? Az amerikai haditengerészet kutatóinak jelentése szerint víz alatt az ember sokkal inkább a csontjain keresztül érzékeli a hangok terjedését, mintsem a fülén keresztül. Az emberek teljesen eltérő módon hallanak a vízfelszín felett és alatt, ugyanis a levegőben terjedő hangokat csak a 20 és 20 000 hertz közötti frekvenciatartományban halljuk, míg a víz alatt akár a 200 000 hertz frekvenciájú hangok érzékelésére is képesek vagyunk.

A szárazföldön a levegőn keresztül terjednek a hanghullámok, melyek kis légörvényeket okoznak a levegőben. A hangok először a külső hallójáratba jutnak, majd megrezegtetik a dobhártyát. Ennek belső felszínéhez kapcsolódik a három hallócsontocska közül az első.

uszas4802

A dobhártya által közvetített rezgések hatására a hallócsontocskák rezegni kezdenek, és a folyadékkal teli csigába továbbítják a rezgéseket, mondta Bill Martrin, az Oregoni Halláskutatási Központ munkatársa.

De víz alatt az emberek nem a hagyományos csatornán, hanem a csontvezetésen keresztül hallanak, amely a külsőfület köti össze a középfülben található csontocskákkal. A csontok használatával az ember sokkal magasabb frekvenciájú hangok érzékelésére képes, mint azt korábban feltételezték, mondta Martin. A tanulmányt az Amerikai Akusztikus Társaság Seattle-ben megrendezett konferenciáján mutatták be.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.