Krónikus hátfájás – megúszhatjuk műtét nélkül?

A hátfájás manapság sajnos már nem ritka: szinte népbetegséggé vált a probléma – mielőtt műtétre jelentkeznénk, gondoljuk át, hogy tehetünk-e magunkért valamit, hogy mégse legyen szükség a késre!

A hátfájásra ma már nem lehet úgy tekinteni, mint egy átlagos és majd szépen elmúló problémára, több ember szenved tőle, mint hinnénk. A fejlett országokban a lakosság közel kilencven százalékának okoz mindennapos, kisebb-nagyobb kínokat a hát-, nyak- vagy derékfájdalom. A szinte állandó hátfájásnak számos oka lehet, és vannak esetek, amikor csak a műtét jelent tartós megoldást.

A fájdalmak különféleképpen jelentkezhetnek. Van, hogy csak lassan alakul ki a probléma, lappang jó ideig – ez a krónikus hátfájás, de akut hátfájás esetében kezdődhetnek a panaszok hirtelen is.

Legtöbb esetben, ha hátfájásra panaszkodunk, túl vannak terhelve az izmok, a szalagok, a csigolya közti kis ízületek, a csontok, vagy kopik a csigolyaközti porckorong. Megbetegedhetnek a csigolyák, de az azokat összekötő szalagmeszesedés is bűnös lehet. Súlyos esetben lehetséges, hogy csontritkulásról, daganatról van szó. A gyakori hátfájás legjellemzőbben mozgásszervi eredetű, de akár nőgyógyászati betegségek – daganat, petefészek-gyulladás -, vagy gyomorfekély, veseproblémák, epekő, sőt szívgörcs vagy tüdő-és mellhártyagyulladás is okozhatja a hátfájást, a nyak- és a derékfájást.

Biztos, hogy nagy a baj?

A hátgerinc manapság túl gyakori fájdalma mögött tehát többféle elváltozás állhat. Ha nem súlyos, és viszonylag könnyebben megszüntethető a hátfájás, akkor azt fájdalomcsillapítóval, reumakenőccsel és egyéb helyi kezelésekkel, pihentetéssel helyre lehet hozni, enyhülést jelent a szteroid injekció is. Segít egy jó masszőr vagy csontkovács is, sőt az sem hátrány, ha a hátfájással küzdők átgondolják: nem túlsúlyosak-e. A kilók leadásával megszűnhet a probléma.

hatfajas1%252001

Nem kell mindjárt gerincsérvre gondolni.  Ez egyébként akkor jön létre, ha a csigolyatesteket tartósan és aszimmetrikus terheljük – ez a porckorong külső porcos kötőszöveti felszínének megrepedését okozza. További terhelésre a porckorongban lévő (lengéscsillapító szerepet betöltő) zselés, kocsonyás anyag, a pulpa kitüremkedik a korongból: kialakul a gerincsérv. Az előfordulás valószínűsége a legnagyobb az ágyéki szakaszon. Fontos tudni, hogy szinte minden gerincsérvet megelőz egy hosszabb ideje érezhető, és egyre rosszabbodó nyak-, derék-, vagy hátfájás. Figyeljünk időben a szervezet jelzésére!

Egészséges életmóddal és több alternatív gyógyászati módszerrel is kezelhető, sőt megelőzhető a hátfájás.  Abba is gondoljunk bele, hogy a hátfájdalmak 80 százaléka nem azért alakul ki, mert terheljük a hátat, hanem éppen ellenkezőleg: mert nem terheljük. A mozgásszegény életmód tovább gyengíti a hátizomzatot. Végezzünk hátfájás elleni gyakorlatokat, gerinctornát! Próbáljuk csökkenteni a ránk nehezedő stresszt – ez is hatással van ugyanis rá, mennyire fáj a hátunk.

Amikor műtétre van szükség

Ha a hátfájdalom tartóssá válik, és a fent említett módszerek közül semmi sem segít, lehetséges, hogy komolyabb kezelésre, netán műtétre szorulunk. A hátfájás, a derék- és nyak fájdalma valójában jelzés arról, hogy a csigolyák kimozdultak a megfelelő, szimmetrikus állapotukból, és ha nem törődünk vele, komolyabb bajunk is lehet. A vázrendszert kell visszaállítani szimmetrikus állapotába, akkor minden tünet, fájdalom, gyulladás elmúlik.

hatfajas2%252001

Ma már léteznek olyan, a jelentős fájdalmat kerülő gerincgyógyító manuálterápiák, melyekkel gyógyítható a gerincferdülés, a gerincsérv, a lábzsibbadás, idegszál becsípődés, sőt a migrén és a szédülés is. A cél a fájdalom okának megszüntetése, és nem a tüneti kezelés. Amennyiben a beteg életminősége már jelentősen romlik, és a fájdalom nem csillapítható, valóban műtétre van szükség.

A gerincsérv műtét ma rutinnak számít, de többé-kevésbé ez is megbontja a gerinc statikáját, még a minimálisan invazív műtéteknél is. A megváltozott statika nagyobb terhet ró a gerincet körülvevő izomzatra, így az operáció után szükség van az izomzat megerősítésére. Ha nem sürgős a műtét, érdemes a csigolyák körüli izomzat megerősítését már az azt megelőző időszakban elkezdeni. Így nem lesz akkora gond az izomtömeg-csökkenés a szervezetnek.

A porckorongsérv szintén akkor szorul mindenképp műtétre, ha a beteg életminőségét jelentősen rontja; ha vizelet elakadással vagy vizelettartási képtelenséggel járó porckorong sérv alakult ki, ha alsó végtagi bénulást okoz, vagy nagyon erős panaszokat, a fájdalom pedig nem csillapítható.

Az előnyöket és hátrányokat minden műtét előtt mérlegelni kell. Azzal is tisztában kell lenni, hogy az operáció után fontos szerepe van a rehabilitációnak, mely során oldják az izomgörcsöket, és helyreáll a beszűkült mozgás. Hónapokig, de akár egy évig is eltarthat a felépülés.

 

Amennyiben szívesen olvasna még a témában a gyermekeket érintő hátfájással kapcsolatban, kattintson!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.