Mérsékelt testmozgás csökkenti a gutaütés kockázatát

Azok a férfiak, akik mérsékelten kemény intenzitású sportot űznek, például jogging, tenisz, vagy úszás, kevesebb eséllyel kapnak szélütést, mint a könnyebb testmozgást végzők (séta, golf, bowling), vagy a rendszeresen nem edző emberek.

Az American Academy of Neurology című lapban ismertetett vizsgálatban 9 éven keresztül 3298, Manhattanben élő lakos egészségi állapotát követték. Ezalatt az idő alatt közülük 238-an szenvedtek szélütést (orvosi nyelven: stroke). A vizsgált egyének 41 százaléka nem végzett fizikai aktivitást, húsz százalék mérsékelten kemény testmozgásban vett részt. Azok a férfiak, akik mérsékelten kemény sportot űztek, 63%-kal alacsonyabb eséllyel kaptak stroke-ot, mint a nem sportoló egyének. A teljes vizsgálati csoport stroke-kockázata 4,3%, míg a mérsékelten kemény sportot űzők között 2,7% volt, szemben a nem sportolók 4,6%-ával

1981

?A mérsékelt fizikai aktivitás egy fontos tényező a stroke megelőzésében? ? nyilatkozta a tanulmány szerzője, Dr. Joshua Z. Willey, a Kolumbia Egyetem Orvosi Központ és a New Yorki Presbiteriánus Kórház munkatársa. ?A résztvevők nagy százaléka nem végzett fizikai aktivitást. Ez általános lehet a nagyvárosban élő idős emberek között. A közegészségtan kulcskérdése őket rábírni valamilyen sport végzésére? ? tette hozzá Willey, aki egyébként az Amerikai Neurológiai Akadémiának is tagja.

Ez eredmény ellentmond számos korábban megjelent tanulmánynak, akik szerint már a könnyű testmozgás is befolyásolja a stroke kockázatát. Willey szerint a vizsgálati anyag nem volt olyan széles, hogy differenciáljanak a különböző mozgási aktivitást végző csoportok között.

A nők esetében a testmozgás sajnos egyáltalán nem bizonyult védőfaktornak.

Forrás: