Nem mindegy mit kenünk a babapopsira!

Dr. Nagy Katalin bőrgyógyász a baba popsijának ápolásával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy csak erre a célra kifejlesztett krémeket tanácsos alkalmazni.

A baba popsijának védelme első hallásra nem tűnik nagyon bonyolult dolognak, de vannak bizonyos „eljárások” amiket nem árt körültekintően elvégezni. Dr. Nagy Katalin bőrgyógyász szerint itt is, mint minden más betegségeknél a megelőzés a cél. Az kisbabáknak mind a fölső, elszáradó hám rétege, mind az alatt elhelyezkedő kötőszövet puhább, vékonyabb, lazábban kapcsolódik egymáshoz, és ennek következtében sérülékenyebb.

A legfontosabb, hogy minden tisztába tételnél be kell kenni a babákat. A krémek segítenek abban, hogy a kaki, pisi felcsípje a kicsi fenekét. Amikor a baba már néhány hónapos és elkezdünk átállni a vegyes táplálásra a savas gyümölcslevek miatt megváltozott széklet és vizelet gyakran okoz pirosodást. Nem ajánlott a szőlő-, alma-, narancslé.

Ha a bőr tartósan vizelettel érintkezik, akkor „felázhat”, a bőr pH értéke megnőhet, így a székletben található enzimek aktívvá válva bőrirritációt idézhetnek elő. Minden babánál, amelyik pelenkát hord, kialakulhat bőrbetegség, különösen a pelenka környéki részeken.

A leggyakoribb hiba, amit a kismamák elkövetnek az, hogy azt hiszik, gombás fertőzés támadat meg a babát. Ilyenkor rögtön gombaellenes készítményekkel kezdik kezelni a bőrt, amitől csak rosszabb lesz a helyzet, mivel a gombaölő nem arra való, hogy védjen. Nagyon egyszerűen el lehet dönteni, hogy a baba popsija gombás vagy sem. Ha a hajlatban is pirosodást látunk akkor, tényleg valamilyen gombás fertőzésről lehet szó. Viszont, ha csak a többi terület a felszín piros, akkor egyszerű irritációról beszélünk.

A legegyszerűbb kenni a pici popsiját, de nem árt megmutatni bőrgyógyásznak sem. Pikali Gerda színésznő és kétszeres anyuka szerint az nagyon fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő krémet. Ő maga többféle krémet is kipróbált, mire megtalálta azt a patikában kapható kenőcsöt, ami használt a gyermeke bőrére.

Nagy doktornő szerint fontos, hogy megvédjük a baba bőrét és ezért kell olyan krémet választani, ami táplál. Ha nem popsi kenőcsöt alkalmazunk, hanem más készítményt azzal bár nem ártunk, de nem is segítünk a baba bőrén.

A népszerű hintőporral viszont vigyázni kell, főleg a kislányoknál. A por berakódik a rétegekbe, redőkbe és kitöri a pici bőrét. A hintőpor nagyon szárít ezért a meleg csípésekre jól használható, ellenben a krémmel, amitől csak még forróbb lesz a bőr.

Forrás: