Van, aki kevesebbel is beéri…

A 8 óra alvás nélkül is pörögsz? Szerencsés vagy!
Egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült azonosítania azt a genetikai variánst, amely lehetővé teszi, hogy egyes emberek másoknál kevesebbet aludjanak anélkül, hogy ez befolyásolná energiaszintjüket vagy ,,működési” képességüket.

A felfedezést az tette lehetővé, hogy egy 68 éves nő önként jelentkezett alváskutatásra, Dr. Christopher R. Jonesnál, az U of U Orvostudományi Egyetem neurológus professzoránál. Az asszony és lánya, este 10 – 10:30 körül fekszik le, és hajnali 4 – 4:30 körül kel, ennek ellenére, 18 órás napjuk nincs hatással energiaszintjükre vagy életminőségükre.

,,Az édesanya nagyon energikus, és hihetetlenül aktív. Be kell vallanom, már attól is elfáradok, hogy meghallgatom, mi mindent csinál egy nap." – mondta Jones. Miután a kutatók megvizsgálták az idős hölgy DNS-ét, sikerült azonosítaniuk a DEC2 variánst.

,,Mindnyájan különbözőek vagyunk, és ez alól az alvás sem kivétel. Lehetnek olyan emberek, akik kevesebb alvással is produktívabban élnek." – nyilatkozta Jones, a tanulmány társszerzője. A kutatók a gént egerekbe is továbbvitték, és inszomniás rágcsálókat hoztak létre.

oi83iqy58

A DEC2 génvariánssal rendelkező emberekhez hasonlóan, a génvariánssal beoltott egerek is normálisan éltek annak ellenére, hogy kevesebbet aludtak, mint a variánssal nem kezelt kontroll csoport tagjai. A kutatók pontosan követték az egerek alvását, majd megszakították alvási ciklusukat, hogy kiderítsék, milyen hatással van rájuk.

Az inszomniás egerek még kevesebb alvással is aktívabbak voltak, mint a kontroll csoportba tartozó egerek, amelyek nem rendelkeztek a DEC2 variánssal. A tanulmány a Science című folyóiratban olvasható.

Forrás: