Új gyógymód a chlamidiára?

Kutatók egerekben megtalálták az a mechanizmust, amely felismeri és válaszol a méhen belüli fertőzésekre.

Az új felfedezés lehetőséget teremt a kismedencei gyulladások és a Chlamidia fertőzés megelőzésére és gyógyítására. ?A méhen belüli fertőzések gyakoriak, a meddőségen túl koraszülést is okozhatnak. Megelőzésük érdekében nagyon keveset tehetünk, oltás még nincs forgalomban? – írják a kutatók. ?A méh a szervezet többi részétől eltérő módon reagál a fertőzésekre.?.

Az egereken végzett kutatásból kiderült, hogy a méhen belüli immunválaszban olyan sejtek is részt vesznek, melyek egyébként nem immunsejtek, a szervezet más részein nem reagálnak a gyulladásokra. A felfedezés a megelőzés egy új útját nyitja meg. A kutatásokat Martin Sheldon professzor vezette, aki a Swansea Orvosi Egyetem  professzora. Az eredményekről pedig a PLoS ONE című szaklapban számolnak be.

A szervezet többi részével szemben a méh immunválaszai kevésbé fejlettek. Ez kapcsolatban állhat azzal, hogy míg a toroknak vagy a szájnak saját, betegséget nem okozó baktériumai vannak, addig a méh egészséges viszonyok között steril (nincs benne baktérium vagy egyéb kórokozó). A kevésbé fejlett válasz, mely a méhben fellép, az egyszerűbb és általánosabb formája az immunválasznak.12058A legtöbb szövetben ez csak a gyors választ biztosítja, ezt egy sokkal kifinomultabb, fertőzésfüggő immunválasz is követi. Ennek hatása tartós, kórokozókra specifikus, és immunmemória is kialakul. (Ezeket a folyamatokat használják ki a védőoltások )

A méh esetében a másodlagos immunválaszok nem elég fejlettek, a tudósoknak új célpontokat kell találniuk a fertőzéseinek leküzdésére. A méh falában elhelyezkedő sejteknek- az epitel és stromasejteknek- kulcsfontosságú szerepe van a fertőzések felismerésében és a gyors immunválasz kialakításában. Ezen a sejtek külső felszínén olyan fehérje található, mely felelős a baktériumok jelenlétének a felismeréséért.

A kismedencei fertőzéseket nem vesszük kellően komolyan, annak ellenére, hogy komoly pszichés és lelki terhet okoznak és az USA-ban évente körülbelül 1 millió nőt kezelnek a betegséggel. A méhűri fertőzések gyógyszereinek kifejlesztése nagy kihívást jelent, az új felfedezés pedig nagyon fontos első lépés lesz az új terápiás módszerek kifejlesztésében. A kutatócsoport reméli, hogy a gyógyszeripar is felfigyel majd eredményeikre, és új kutatások kezdődnek a gyógyszerek kifejlesztése érdekében.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.