Antibébi história

A mézédes pásztoróráknak olykor nem kívánt következményei lehetnek. Az ezt megakadályozó fogamzásgátlás több ezer éves múltra tekint vissza.

A születések korlátozásának gyakorlata nagyjából egyidős az emberiséggel. A szaporodás mérséklésére irányuló eljárások használata az emberi korok mindegyikében fellelhető valamilyen formában. Íme néhány mérföldkő a fogamzásgátlás történetében.

1850-es évektől jelent meg az egyiptomi méhgyűrű, amit hivatalosan az első nők számára készült fogamzásgátló eszközként tartanak számon. A krokodil ürülékből, mézből és nátrium-karbonátból összegyúrt gyűrűt a hüvelybe helyezték ami megölte az ondósejteket.

1873-az Egyesült Államok Kongresszusa elfogadja a Comstock törvényeket, s ezzel az összes fogamzásgátlási módot illegálisnak nyilvánította. A fogamzásgátló ipar mégis virágzik. A termékek forgalmazásának  célja a fokozott női higiénia előmozdítása. A Comstock törvények 1965-ig maradtak hatályban.

1916 ? Margaret Sanger megnyitja az első családtervezési és születés-szabályozási klinikát az Egyesült Államokban. Kilenc nappal később a rendőrség razziát tartott a klinikán, majd Sangert 30 napra börtönbe zárták.62971920-tól az 1960-as évekig ? a legnépszerűbb fogamzásgátló a Lysol fertőtlenítőszer volt. Európai orvosok véleménye szerint ez egy női higiéniai termék, amely fogamzásgátló hatással is bír. Az Amerikai Orvosi Szövetség későbbi vizsgálatai azt igazolják, hogy ezek az európai orvosok nem is léteznek. Ami még rosszabb, kiderült, hogy a Lysolnak semmiféle fogamzásgátló hatása nincs, több nő halt meg használata következtében, míg másoknak súlyos gyulladás illetve égési sérüléseket okozott.

1960 ? az FDA (Food and Drug Administration) jóváhagyta az első születésszabályozó tablettát, az Enviod-ot, amit két éven belül több mint egy millió nő kezd szedni. A kutatások azonban megállapítják, hogy a tabletta magas szintetikus ösztrogén szintje miatt fokozott kockázatot jelenthet a szívinfarktus, vérrögképződés, agyvérzés kialakulására.

1992 ? bár már világszerte több mint 30 millió nő használta, az FDA 1969-ben hagyta jóvá a Depo-provera, az első több hónapig ható fogamzásgátló hormoninjekció használatát.

1998 ? az FDA engedélyezte az első sürgősségi fogamzásgátlót az Egyesült Államokban. ?A reggeli utáni tabletta? becenévvel illetett kapszulát a védekezés nélküli szex utáni 72 órán belül kell bevenni.

2000 ? Jennifer Erickson, 27 éves seattle-i gyógyszerész beperelte a munkáltatóját amiért az egészségbiztosítás nem terjedt ki a fogamzásgátló tablettákra. Megnyerte a pert azzal, hogy üzenetet küldött a munkáltatóknak országszerte, miszerint kizárni a fogamzásgátlót a biztosításból szexuális diszkrimináció.62982000-2002 ? Négy új születésszabályozó termék került az amerikai piacra. Az Ortho Evra (fogamzásgátló tapasz), a Nuvaring (hüvelygyűrű), a Lunelle (hormonális injekció) és a Mirena (méhen belüli eszköz, öt évre helyezik be).

2005 ? miután 1995-ben az FDA bevonta a Today Sponge-ot gyári hiányosságok miatt, 2005-ben újra engedélyezte használatát. A méhnyak elzárásával, valamint spermicid anyag kibocsátásával akadályozza meg a terhességet. Bár a csomagoláson lévő információk szerint az FDA engedélyezte, de egy éves normál használat mellett a szivacsot alkalmazó nők 13-16%-a esett teherbe.

2006 ? Implanon, egy apró vékony beültethető hormonális fogamzásgátló jelenik meg az USA piacán. A nők bőre alá ültetik be, legfeljebb 3éven keresztül véd a terhesség ellen.

2007 ? az FDA jóváhagyja a Lybrel, az első alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tablettát, amivel a nőknek lehetőségük van teljes egészében megszüntetni menstruációs ciklusukat.  A kutatók szerint a tabletták szedése közben a havi vérzés szükségtelen, mert hiánya semmiféle káros hatással nincs a szervezetre.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.