Természetesen az allergiáról

Itt a tavasz kezdődik az allergiás szezon. De tudjuk-e mit is jelent az, hogy allergia? Meg tudjuk-e szüntetni végérvényesen, vagy csak a tüneteket tudjuk csökkenteni?

A vélemény szakember szerint változik. Más az orvos és más a természetgyógyász véleménye erről az állapotról.

A természetgyógyász a betegségeket holisztikus felfogás szerint közelíti meg, és így is próbál segíteni a megszüntetésében. Egy neves cseh pszichiáter szerint, minden betegség kiváltó oka valamilyen méreganyag terheltség, ha megszüntetjük a méreganyag terheltséget, megszűnik maga a betegség is. Ez így nagyon egyszerűen és egyben hihetetlennek is hangzik, pedig az esetek többségében ez így van. Gondoljuk csak végig a velünk történt eseményeket, mikor is kezdődtek a tünetek, hogyan éltünk előtte?

A testünk egy nagy gépezet, ami befogad, felhasznál, kiválaszt, raktároz, egyszóval működik. Azok az anyagok, amiket belélegeztünk, megettünk, magunkra kentünk nem biztos, hogy maradvány nélkül kiürülnek belőlünk, sőt, biztos, hogy nem. Egy része ott marad és helyet foglal el, ami egy idő után biztos, hogy akadályozza a saját sejtműködésünket (durva hasonlattal élve, aki soha nem méregtelenít annak olyan a bélrendszere, mint egy túlhasznált vízvezeték cső). Különböző tüneteket indikál, amit hol jól, hol kevésbé jól tolerálunk.6775Mit teszünk ilyenkor?

Természetesen orvoshoz fordulunk, ahol tüneti kezelés szerint járnak el. A természetgyógyászhoz fordulók más elmélet szerinti terápiában fognak részesülni. Először is egy állapotfelmérésen vesznek részt, majd ki-ki szakterülete, hite és elve szerinti módon javasolja a terápiát. Mást fog ajánlani egy fitoterapeuta, egy Joalis terapeuta, egy masszőr, egy akupunktőr és mást egy bioenergetikus, de a végeredmény ugyan az: méreganyagtól megszabadítani a testet és az eredeti működésre ösztönözni. Egy mondatban összefoglalva oki terápiát alkalmazni és nem tüneti kezelést.

Természetesen nem 3 nap alatt fogunk eredményt elérni, mint az orvos. A test csökkent funkcióinak normál ütemű működését, a méreganyag csökkenésével egyidejűleg érjük el. A méregtelenítés minden esetben egy úgynevezett hagymahéj elv szerint történi, azaz rétegenként. Ahhoz, hogy szervezetünk eredeti működését visszaállítsuk, magunknak is tenni kell!- életmódváltással, gondolkodással, táplálkozással!

Szakember segítségével, mindig pillanatnyi állapotunk lépésről- lépésre történő javítása, nem teherként nehezedik majd vállunkra, hanem természetes folyamatnak tűnik, amit egészségünk visszanyerése érdekében teszünk. A méregtelenítésre egy mostanság divatos hóbortra gondolnak sokan, pedig csak civilizációs ártalmaink, kóros salakanyag megszüntetése, kitakarítására, belső higiéniai tisztálkodásként kellene alkalmazni, évente legalább egy alkalommal.

A napi külső tisztálkodás hozzá tartozik az életünkhöz, (a középkorban tudjuk nem így volt), de mi van a belső tisztítással? Meg kell tanulnunk, el kell fogadnunk és alkalmaznunk kell. Ezzel fokozatosan tudjuk majd csökkenteni az allergiás és egyéb civilizációs betegségek kialakulásának esélyét.

Beteg immunrendszer

A holisztikus szemlélet szerint az allergia kiváltó oka, az ?allergén? helyett az allergiás beteg szervezetében keresendő. A környezetünkbe került százezres nagyságrendű vegyszernek, sugárterhelésnek, ez állandó stressznek, illetve a megizmosított mikrobák, (baktériumok, gombák, vírusok, paraziták) hatásainak kitéve az immunrendszerünk működése kisiklik, s az emberi szervezet az eddig természetesnek tartott környezetre is allergiás, azaz túlérzékenységi reakcióval válaszol.6776Hiszen a parlagfű, és mára már ezres nagyságrendű allergén, (például az ételeink, a házipor, a vegyszerek, stb.) a megbetegedés előtt is ott volt az akkor még nem allergiás beteg környezetében. Az allergiás beteg szervezete változott meg, az immunrendszere betegedett meg, s immár a természetes környezetére is túlérzékenyen reagál. Csak akkor lehet meggyógyulni az allergiából, ha, az egész szervezetet meggyógyítjuk, nemcsak a ?jéghegy csúcsát?, a tüneteket kezeljük, türelmesen, holisztikusan, és véglegesen!

A gyermekkori élelmiszer-allergiák esetében megállapították, hogy szinte kivétel nélkül a Lactobacillus, az Acidophilus és a Bifidobacteria törzsek lecsökkent számával egyidejű Enterobacteriaceae család túlfejlődése a kiváltó ok. Bélflórát helyreállító beavatkozás müzlibe vagy dzsúszhoz adagolt inzulinnal az élelmiszer-allergia megszüntethető. Az inzulin legbőségesebb természetes forrása a csicsóka.

Vannak, akik idegenkednek a gyógyszerektől, vagy úgy érzik, hogy az orvosok által felírt szerek nem segítenek rajtuk. Számos allergiás beteg keres fel természetgyógyászt, panaszaik enyhítése céljából.

Egyesek allergiás tüneteire hatásosak bizonyos természetes gyógymódok, másoknál ugyanez nem segít. Mégis érdemes kipróbálni ezeket, hátha segítenek a tüneteken. vA természetgyógyászat filozófiája szerint a szervezet képes saját energiájával önmagát meggyógyítani. Támogatja a szervezet belső egyensúlyra törekvését, és javíthat a beteg egészségi állapotán.

A természetgyógyászat nem egy-egy szervre, hanem a test és lélek egészére koncentrál. Egyidejűleg próbálja megszüntetni a betegség kémiai, mechanikai és lelki okait. A természetgyógyászati módszerek általában nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak.

Forrás: